Belgium

Belgische bedrijven scoren slecht in nieuwe ranking over zakelijke vliegreizen

mayo 10, 2022
Belgische bedrijven engageren zich niet om minder te vliegen, aldus een nieuwe ranking over de emissies verbonden aan zakelijke vliegreizen, gepubliceerd door Transport & Environment (T&E).

Uit een nieuwe T&E ranking over zakelijke vliegreizen blijkt dat er wordt gewerkt aan het verminderen van de uitstoot door bedrijven, maar dat bijkomende actie nodig is. Geen enkele Belgische onderneming krijgt een voldoende voor hun engagement om de uitstoot van zakenreizen te verminderen.

Vier bedrijven – Belfius, UCB, Solvay en Proximus Groep – behalen een lage score, omdat ze wel emissiereductiedoelstellingen op bedrijfsniveau stellen, maar geen verbintenis aangaan om de emissies van hun zakelijke vliegreizen te verminderen. Ze rapporteren over de uitstoot van hun zakenreizen, zonder detailinfo over de vliegreizen. Het farmaceutische bedrijf UCB is de grootste uitstoter van de vier, met 31.432 MtCO2 in 2019 voor zakenreizen.

De ranking, gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Travel Smart-campagne van T&E, rangschikt 231 Amerikaanse en Europese bedrijven volgens 8 indicatoren over emissiereductiedoelstellingen, rapportage en emissies van vliegreizen. De analyse, die tien Belgische bedrijven omvat, werpt licht op de aanzienlijke inspanningen die bepaalde bedrijven nog moeten leveren om de uitstoot van hun zakenreizen te verminderen. Alle tien Belgische bedrijven voldoen niet aan genoeg criteria en lopen achter op het formuleren van doelstellingen of het rapporteren over vliegreizen, waarbij vijf Belgische bedrijven – Umicore, Ageas SA/NV, Anheuser Busch InBev, Sofina en Colruyt Group – de laagste score krijgen.

Belgium - dutch

Denise Auclair, campagneleider zakenreizen bij T&E: “De pandemie heeft bewezen dat bedrijven net zo effectief en zelfs efficiënter kunnen zijn wanneer ze minder vliegen. Tegelijkertijd verminderen ze hun uitstoot. Terwijl sommige bedrijven in Europa aantonen dat het mogelijk is om de uitstoot van zakelijk vliegen te verminderen, blijven anderen zoals Belfius en Proximus achter. Het verminderen van zakenreizen is economisch zinvol voor bedrijven en beschermt ook het welzijn van werknemers. Terwijl leiders en burgers schreeuwen om onze afhankelijkheid van olie te verminderen, is slimmer reizen een gemakkelijke manier om dat te doen.

Een bedrijf met een A-score heeft een absoluut reductiedoel voor vliegreizen, waarvan sommige streven naar een reductie van 50% of meer tegen 2025. Deze bedrijven rapporteren hun bedrijfs- of vliegreisemissies al meer dan een jaar. De bedrijven voldoen aan de hoogste standaard voor zakenreizen in de ranking en zijn een voorbeeld voor andere bedrijven. Acht bedrijven (3%), maar geen enkele uit België, halen die score in de nieuwe ranking van T&E.

Uit de Travel Smart Ranking blijkt dat veel bedrijven nog geen stappen zetten om het aantal zakenreizen te verminderen. Van de 230 bedrijven vertonen er 193 onvoldoende snelheid en ambitie om de uitstoot van hun zakenreizen aan te pakken. Bedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft behoren tot de laagste categorie van de ranking en moeten dringend werk maken van een transitie naar slimme zakenreizen versnellen, zegt T&E.

Transport & Environment, en een coalitie van 12 partners, hebben de Travel Smart-campagne en een nieuwe ranking gelanceerd op een cruciaal moment voor de reisindustrie, nu zakelijk vliegreizen na de pandemie terug aan het opstarten is. In 2019 waren zakenreizen goed voor ongeveer 15 tot 20% van het vliegverkeer[1], of voor ongeveer 154 miljoen MtCO2. Maar de sector ondervond een enorme schok door de Covid-pandemie en de uitgaven voor zakenreizen daalden met 52% in 2020, van 1,4 biljoen USD in 2019 naar 694 miljard USD in 2020[2].

Bedrijven krijgen nu een unieke kans om een voortrekkersrol op te nemen door nieuwe praktijken te implementeren, emissiereductiedoelstellingen voor vliegreizen vast te stellen en de nieuwe gewoonten die ze tijdens de pandemie hebben verworven aan te houden. De Roadmap naar klimaatneutrale luchtvaart van T&E toonde aan dat het verminderen van zakenreizen de meest effectieve manier is om de luchtvaartemissies op korte termijn te verminderen. Door zakenreizen met 50% te verminderen, zouden we in Europa de uitstoot tegen 2030 met 32,6 MtCO2 kunnen verminderen, wat neerkomt op 16 miljoen vervuilende auto’s van de weg halen[3].

De nieuwe Travel Smart-campagne van T&E roept bedrijven op om:

  • Zich publiekelijk te verbinden tot een absoluut streefdoel van ten minste 50% reductie in vliegreizen ten opzichte van het niveau van 2019, tegen 2025 of eerder;
  • Maatregelen te nemen om het vliegen te verminderen en te kiezen voor andere vormen van connectiviteit en vervoer;
  • Te rapporteren over de voortgang in het reduceren van de emissies.

Slim reizen betekent dat elke ontmoeting telt. Hoewel niet alle zakenreizen met het vliegtuig kunnen worden vermeden, zijn virtuele vergaderingen in veel gevallen een effectief alternatief. We doen het al twee jaar, dus waarom nu stoppen? Veel Europese bedrijven hebben al doelstellingen aangekondigd om het zakelijke vliegverkeer met 50% te verminderen. De weg is duidelijk voor Belgische bedrijven om bij te benen, minder te vliegen en meer te bereiken.”

– Denise Auclair

 

[1] McKinsey & Company, The Travel Industry Turned Upside Down Report, September 2020, https://www.mckinsey.com
[2] Global Business Travel Association (GBTA), Business Travel: Full Recovery Expected by 2025, February 1, 2021. https://www.gbta.org/blog/business-travel-full-recovery-expected-by-2025/
[3] Transport & Environment, Roadmap to climate neutral aviation in Europe, 2022, https://www.transportenvironment.org/wp-content/uploads/2022/03/TE-aviation-decarbonisation-roadmap-FINAL.pdf

 

Read more:
julio 15, 2024
FÚTBOL AMERICANO
Eurocopa 2024