Bélgica

Belgische zakenreizigers willen een duurzaam reisbeleid

4 de julio de 2023

Meer dan drie op vijf Belgische zakenreizigers vliegt nu minder dan voor de pandemie. De meerderheid van de werknemers vindt minder vliegen bovendien een belangrijke manier om de klimaatimpact van het bedrijf te verminderen en wenst dat er een duurzaam reisbeleid wordt ingevoerd. Dat blijkt uit een nieuwe enquête – een bemoedigend signaal voor onze “Business Travel Pioneers”-coalitie! 

De toerist vond na de pandemie veel sneller de weg terug naar de luchthaven dan de zakenreiziger. Ook voor de komende jaren zal er minder gereisd worden voor zaken dan in 2019. Vier op 10 Europese bedrijven wijzen bovendien op de nood om zakenreizen per werknemer met meer dan 20% te reduceren om hun 2030 duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Maar wat vindt de Belgische zakenreiziger hiervan? Ipsos bevroeg 500 Belgische werknemers in opdracht van the Travel Smart Campaign.

Een duurzaam reisbeleid graag

69% van de bevraagde Belgische werknemers vindt dat bedrijven een belangrijke rol te spelen hebben in de strijd tegen klimaatverandering. Eenzelfde aandeel vindt dat een bedrijf zich doelstellingen moet aanmeten en een reisbeleid moet uittekenen. 71% zegt dat minder zakelijk vliegen een belangrijke factor vormt in het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf. 

Een duurzaam reisbeleid bepaalt wanneer er niet gereisd wordt, bv. voor 1-op-1 meetings, en voor welke bestemmingen de trein genomen wordt, zoals de KU Leuven doet. De impact van vliegtuigreizen die wel nog plaatsvinden, kan verminderd worden door in economy class te vliegen of tussenlandingen te vermijden. Hier een volledig overzicht van Good Practices voor een duurzaam reisbeleid. 

Geen greenwashing

De Belgische werknemer zelf verkiest het houden van online meetings (43%), het gebruik van een ander transportmiddel (38%) en het verminderen van frequent vliegen (32%) als manieren om de impact van zakelijk vliegen te beperken. Minder graten ziet de werknemer in de aankoop van Sustainable Aviation Fuels (16%) of het offsetten van de emissies (12%). Maar goed ook, want testaankoop diende samen met een 20-tal andere organisaties een klacht in tegen Europese luchtvaartmaatschappijen vanwege deze praktijken, die vliegen te duurzaam zouden voorstellen.

De juiste keuzes op het spoor

Als bedrijf minder gaan vliegen? De volgende factoren zijn volgens de bevraagde werknemers het meest doorslaggevend voor deze beslissing: betere internationale spoorverbindingen (71%), een lagere kostprijs voor duurzame reisopties (67%) en investeringen in virtuele communicatietechnologie (66%). 

De meest duurzame optie de goedkoopste maken, dat is niet meer dan logisch. Hiervoor is het in de eerste plaats noodzakelijk dat er eindelijk een eerlijke beprijzing komt voor de luchtvaart, onder meer via een frequent flyer taks. Daarnaast kunnen o.a. nachttreinen een stuk goedkoper: via een btw-uitzondering en een verlaging van de rijpadvergoedingen, kan de ticketprijs 20% omlaag. Met de financiële ondersteuning voor nachttreinen, geeft minister Gilkinet alvast het goede voorbeeld. En hopelijk krijgt ook de oproep van ons land samen met Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Portugal om het potentieel van ambitieuze regelgeving voor zakelijk vliegen op Europees niveau te bestuderen, gehoor. 

De enquête werd in april ’23 door Ipsos afgenomen in opdracht van de Travel Smart Campaign onder 1.500 werknemers in België (500), Zwitserland (500) en Polen (500). Enkel werknemers die voltijds werken voor een organisatie met minstens 50 werknemers, kwamen in aanmerking.

Read more:
noviembre 28, 2024
2024
El ferrocarril primero
Para empresas