Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven heeft vlieglimieten geformuleerd om overbodige reizen te vermijden en klimaatschade te beperken. 44% van de onderzochte bedrijven heeft geen reductiedoelstelling voor zakelijke vliegreizen. Ondernemingen zoals JPMorgan Chase, Merck en Bosch ondergraven de vooruitgang die ambitieuze bedrijven boeken door buitensporig veel te vliegen.
De Travel Smart Ranking van Transport & Environment onderzocht het zakelijke vliegverkeer van 326 bedrijven wereldwijd tussen 2019 en 2023. Uit de studie blijkt dat bedrijven met duidelijke reductiedoelen aanzienlijk meer vooruitgang boeken. Zo hebben bedrijven met een specifieke doelstelling voor vliegreizen hun uitstoot sinds 2019 met 48% verminderd. Bij bedrijven met een bredere doelstelling voor zakenreizen – inclusief trein, auto en hotels – daalde de uitstoot met gemiddeld 41%. Bedrijven die hun reisuitstoot enkel meenemen in een algemene klimaatstrategie, kwamen uit op een vermindering van 35%. Ondernemingen zonder enige doelstelling beperkten hun uitstoot maar met 28%.
Grootverbruikers zonder doelstellingen moeten verantwoordelijkheid nemen
Vooral bij de bedrijven met de grootste vliegafdruk is het ontbreken van doelstellingen zorgwekkend. Al jaren mijden 25 grote multinationals – waaronder Google en Apple – concrete plannen om hun vlieguitstoot te minderen. Samen stoten deze bedrijven jaarlijks 6,9 megaton CO₂ uit. Dat komt overeen met 48.000 enkele vluchten van Parijs naar New York, of 1,3 keer de jaarlijkse uitstoot van de volledige Belgische luchtvaart. Bovendien bezitten of charteren de CEO’s van minstens 19 van deze bedrijven privéjets, waaronder Johnson & Johnson en Meta.
Naomi Cambien, mobiliteitsexpert bij Bond Beter Leefmilieu, benadrukt: “Doelstellingen voor duurzaam reizen werken. Dat bewijzen deze ranking én de Belgische bedrijven in de coalitie Business Travel Pioneers. Maar we zijn er nog niet. Terwijl huishoudens hun transport verduurzamen, woningen isoleren en minder vliegen, stoten de zakenreizen van slechts 25 bedrijven jaarlijks meer uit dan de volledige Belgische luchtvaart. Dit enorme klimaatprobleem moet worden aangepakt: het is tijd dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hun vliegverkeer verminderen.”
Concrete doelstellingen leiden tot grotere uitstootvermindering
UCB – lid van de Belgische coalitie Business Travel Pioneers – bewijst dat minder vliegen prima kan samengaan met zakelijk succes: het heeft zijn reisvoetafdruk met 42% verkleind in 2023 ten opzichte van 2019, onder andere door strengere goedkeuringsprocedures voor internationale reizen, het vermijden van eendaagse vluchten en een voorkeur voor de trein op afstanden tot drie uur. Ook Barco, Umicore en Solvay verminderden hun vliegemissies. Voor geen van de bedrijven is er echter de garantie dat deze gunstige trend zich voortzet, aangezien ze geen specifieke reductiedoelstelling voor zakenreizen hebben.
Daarnaast zijn er ook goede voorbeelden uit het buitenland: AstraZeneca heeft sinds 2019 haar vliegemissies met 52% verminderd, Tetra Pak met 41% en Swiss Re zelfs met 67%. Zij hebben wél een specifieke reductiedoelstelling voor zakenreizen, of zelfs voor zakelijk vliegen. De prestaties van JPMorgan Chase, Merck en Bosch daarentegen zijn bijzonder teleurstellend: hun uitstoot steeg met respectievelijk 41%, 29% en 3%.
Denise Auclair van Transport & Environment, expert in duurzaam zakelijk reizen, concludeert: “Gerichte doelstellingen zijn essentieel voor bedrijven, om hun verantwoordelijkheid te nemen en om hun vlieguitstoot te verlagen. Voorlopers laten zien dat een combinatie van duidelijke doelen en slimme strategieën werkt. Het is hoog tijd dat de achterblijvers zich aansluiten bij deze ommekeer, zodat vliegreizen niet langer ten koste gaan van onze planeet en gezondheid.”